Zelf je appels plukken in de Olmenhorst

14 september 2019Leonie van Zonneveld

Landgoed de Olmenhorst opende zijn appelplukseizoen vandaag! Van 14 september t/m 27 oktober is de publieke zelfpluk geopend. Dit betekent dat je elke woensdagmiddag (13-17u) en zaterdag+zondag (10-17u) terecht kunt bij de Olmenhorst om zelf je appels en peren te plukken. Hoe leuk is dat!

Met het heerlijke weer van dit weekeind was het natuurlijk de uitgelezen kans om gelijk een kijkje te nemen. Kinderen in de bakfiets, tassen mee en gaan!

Appels plukken in de Olmenhorst
De eerste appel is binnenLandgoed de Olmenhorst is een appel en perenboomgaard op een prachtige locatie in Lisse. Je vind hier 65.000+ biologische fruitbomen, monumentale panden en ateliers. Zelf zou ik hier heel graag nog een keer een bruidsfeestje vieren, maar dat terzijde. 😉

Naast het plukken organiseert de Olmenhorst heel het jaar door ook veel andere activiteiten, zoals markten, schminken of een poppentheater. Meer info hierover vind je op de site van de Olmenhorst zelf.
Tip: Je kunt hier ook een appelboom adopteren en deze zelf ieder jaar komen oogsten!

Tijdens de pluktijd kan je koffie, thee en een punt taart eten in de fruitloods en is er voldoende eet en drinkgelegenheid in de tenten met terras. Daarnaast wordt er goed aan de kinderen gedacht met verschillende andere activiteiten.
Zo kan je rijden op een pony, boogschieten en staat er met mooi weer een zweefmolen.

De appelboomgaarden
Je kunt hier ook terecht voor peren


Appels plukken is een leuke activiteit in de bollenstreek om samen met je kinderen te doen. De appels hangen op verschillende hoogtes in de bomen, dus ook de allerkleinsten kunnen er bij.
Kinderen leren op deze manier dat appels niet gewoon in een zak in de supermarkt liggen, maar écht groeien aan een boom.

Het is natuurlijk leuk om na het plukken de dag af te sluiten met het gezamenlijk maken van een appeltaart of appelflappen.


Bij Landgoed Olmenhorst is er ruim parkeergelegenheid. Voor een parkeerkaartje betaal je €3. Wij wonen zelf in de buurt, dus wij zijn er met de bakfiets heen gereden.
Entree naar de fruitbomen is gratis, je rekent af wat je geplukt hebt. Bij de Santana appels waren €2,25 per kilo.
Neem zeker een stevige tas mee. Appels plukken is hartstikke leuk, dus voor je het weet zit die tas voller dan je denkt. 😉

Stevige jute tas, gevuld met appelsEenmaal binnen kan je kiezen of je naar de appelboomgaard wilt of naar de perenboomgaard. Wij hadden speciaal geen appels gekocht in de supermarkt, dus we gingen voor de appels.

De kinderen vonden het geweldig om zelf de appels uit te mogen kiezen om te plukken. Zelf hadden wij vantevoren afgesproken hoe veel appels ieder kind mocht plukken om te voorkomen dat we met 10+ kg naar huis zouden gaan. Uiteindelijk plukten we ongeveer 4,5 kg, wat precies €10 kostte.

Samen appels plukken

Op dit moment zijn de Santana appels rijp. Dit zijn heerlijke friszoete appels met een stevige bite.
Het is een bijzondere appel, want het schijnt dat mensen met een lichte appelallergie deze appels wel kunnen eten.

Na al dat plukken heb je wel een appel verdiend
Bloemetjes plukken in het grasDit uitje is zeker Urban Rookies approved!
Wij gaan de komende tijd ook nog eens terug om peren te plukken.
Pluk jij wel eens fruit in de buurt? Heb je nog een tip waar we nog meer heen kunnen gaan? Deel hem gerust hier onder, vind ik leuk!


Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Ontdek het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis

16 augustus 2019

Volgende bericht

De 5 leukste regenlaarzen voor kinderen

8 oktober 2019